الزامات و توصیه های بهداشتی جهت تولید، عرضه، خرید و نگهداری ماهی قرمز
ضمن تبریک فرا رسیدن سال نو و آرزوی سلامتی برای هموطنان عزیز، با توجه به شیوع و پراکنش ویروس کرونا در کشور توصیه می نماید که در خرید و نگهداری ماهی قرمز به نکات ذیل توجه شود:
به گزارش روابط عمومی اداره دامپزشکی فردیس : ویروس کرونای عامل بیماری کووید19در ماهیان بیماری زا نبوده و توصیه های بهداشتی صرفاً به منظور جلوگیری از مخاطره بهداشتی احتمالی ناشی از انتقال مکانیکی ویروس از طریق آب و سطح بدن ماهی می باشد. در صورت تماس با ماهی و یا آب حمل و نگهداری، بلافاصله نسبت به شستشوی دستها با آب و صابون و یا استفاده از ضدعفونی کننده های مناسب اقدام گردد.
الزامات بهداشتی مراکز عرضه عمده ماهی قرمز
- تهیه ماهی از مراکز تولید مجاز و دارای گواهی حمل بهداشتی دامپزشکی
- تخلیه محموله زیر نظر دامپزشک مستقر در مراکز عمده
- شستشو و ضدعفونی وسایل و تجهیزات نگهداری
- تخلیه مستقیم آب حمل و تعویضی به شبکه فاضلاب
- عدم تماس حفاظت نشده با آب و ماهی
- رعایت بهداشت فردی و محیطی
- افرادی که دارای علائم مشکوک به بیماری های تنفسی می باشند، نباید در چرخه بسته بندی و عرضه ماهی قرمز فعالیت داشته باشند.
الزامات بهداشتی در عرضه خرده فروشی ماهی قرمز
- ماهی قرمز باید در واحدهای صنفی مجاز و اماکن تعیین شده توسط شهرداری ها با هماهنگی اداره دامپزشکی عرضه شود.
- تهیه ماهی قرمز از مراکز عمده مجاز
- شستشو و ضدعفونی وسایل و تجهیزات نگهداری
- تخلیه مستقیم آب حمل و تعویضی به شبکه فاضلاب
- عدم تماس حفاظت نشده با آب و ماهی
- رعایت بهداشت فردی و محیطی
- افرادی که دارای علائم مشکوک به بیماری های تنفسی می باشند، نباید در عرضه ماهی قرمز فعالیت داشته باشند.
توصیه های بهداشتی در خرید ماهی قرمز
- ماهی قرمز از مراکز عرضه مجاز تهیه شود و از خرید ماهی از دست فروشان و دوره گردها اکیداً خودداری شود.
- مراکز عرضه مجاز شامل واحدهای صنفی عرضه ماهیان زینتی و اماکن تعیین شده توسط شهرداری ها با هماهنگی اداره دامپزشکی می باشند.
- در هنگام خرید، از تماس مستقیم و حفاظت نشده با ماهی و آب حمل خودداری شود.
- حتی الامکان از ظروف یکبار مصرف جهت حمل و جابجایی ماهی به منزل استفاده شود.
- از خرید ماهیان بیمار و بی حال با علائم شنای غیر فعال، فاقد رنگ شفاف و دارای لکه بر روی پوست بدن خودداری شود.
توصیه های بهداشتی نگهداری ماهی قرمز
- پس از انتقال به منزل، بلافاصله نسبت به تعویض آب اقدام نموده و ماهی ها به ظروف از قبل آماده شده منتقل شوند. ظروف حمل یکبار مصرف در کیسه زباله سربسته قرار گیرد. آب حمل و آب تعویضی ماهی مستقیماً در شبکه فاضلاب تخلیه شود و از ریختن آن در معابر عمومی خوداری شود.
- با توجه به لزوم تعویض آب ماهیان خریداری شده، حداقل 24 ساعت قبل از خرید، ظرف نگهداری ماهی آماده شود.
- در صورت استفاده از آب شهری ، باید قبل از استفاده ماهی چند ساعت در هوای آزاد به منظور کلرزدایی قرار داده شود.
- ظرف نگهداری ماهی یک ظرف با دهانه باز (دهان گشاد) جهت تبادل اکسیژن با محیط باشد.
- میزان آب مورد نیاز برای هر قطعه ماهی حداقل یک لیتر می باشد.
- بهترین دمای آب نگهداری ماهی 22 – 26 درجه سانتی گراد می باشد.
- غذای ماهی قرمز از فروشگاههای عرضه ماهی زینتی تهیه شود.
- به منظور تعویض آب هر بار 25 % کل آب تعویض شود و از تعویض یکباره کل آب خودداری شود.
- در هنگام تعویض آب و ... نیازی به دستکاری ماهی نمی باشد اما در صورت لزوم و بخصوص در افرادی با سابقه بیماری و یا حساسیتهای پوستی از دستکش استفاده شود.
- به منظور ضدعفونی ظروف نگهداری ماهی، می توان از نمک به میزان 3% و یا سایر ضدعفونی کننده ها مانند پرمنگنات پتاسیم، پرکلرین و یا بتادین استفاده کرد.
- در پایان نوروز ماهی ها را در رودخانه ها و یا نهرها رها نکرده و در محل های تعیین شده توسط شهرداری رهاسازی شود.
گونه های ممنوع !
با توجه به اینکه جانورانی نظیر خزندگان، دوزیستان و حلزون ها می توانند بعنوان ناقل یا واسط بالقوه انواع عوامل بیماری زا برای انسان باشند، عرضه هر گونه موجود زنده غیر از ماهی قرمز ممنوع می باشد.
اداره دامپزشکی شهرستان فردیس
نظر دهید